Tankar i en tvättstuga

Det finns nog nästan ingenting som jag upplever som så rogivande som att tvätta. Tvätten snurrar på inne i maskinen, och mina tankar slutar snurra i huvudet, och jag fylls av lugn och ro när jag tittar på när den jobbar. 
Idag har jag lyckan att få tillbringa en hel dag i tvättstugan i Parakka, min sambos hemställe. En tvättstuga som tar mig tillbaka till ungdomens tid då jag ofta var flera timmar i källaren i det höghus som min mormor bodde i. Maskinparken i denna tvättstuga påminde mig i mångt och mycket om den som fanns i 12-an då. När jag mååånga år senare flyttade in i mormors lägenhet hade tvättstugan moderniserats vilket jag uppskattade, men i dag minns jag den äldre modellen, dit jag kunde fly undan livet, i en tid då jag mådde allt annat än psykiskt bra. 
Idag är jag tacksam för att man slapp stoppa enkronor i maskinerna här, jag är tillräckligt imponerad över att jag fått alla att starta. 
En torktumlare finns tillgänglig, men den var inte ikopplad. Maskinen bredvid är nog äldre än jag, för jag har inte en aning om vad den ska användas till. Torkrum och utelinor är dagens tvätt hängd på vilket nog är bästa sättet att torka. Kläderna hänger ute och täcken och kuddar inne. Mest pga att jag fick nog av alla mygg runt torkställningen utomhus. 

En centrifug fick göra skäl för sin existens idag den med. Den lät lika illa som den jag minns, och den försökte hoppa omkring, trots att den är fastgjuten i golvet. Den fyllde sin funktion trots att jag var livrädd att den skulle flyga i luften och spränga hela huset. 
I en sån här kan man tvätta mattor. Det behöver jag inte göra idag, och har inget minne av att jag tvättade mattor som tonåring. Som vuxen har jag gjort det till och från, beroende på var jag bott och den tvättstugans utrustning. Kanske skulle jag skriva en bok "tvättstugor jag minns"?  
Jag tänker på min farmor, hur hon måste ha slitit med tvätten i det hus jag bor i nu. Jag har vatten och tvättmaskin inomhus, hon fick hämta vatten I bäcken, knacka hål i isen, och bära in. Något som min pappa alltid påminde mig om när jag beklagade mig över vattenledningarna. 
Ett annat tvättminne är att mormor alltid skickade bort tvätten när jag var barn. Iväg for smutsig tvätt och tillbaka kom ren, och hårt manglad tvätt. Ibland fick jag hjälpa till att lägga in lakanen i linneskåpet och placera ut små lavendelpåsar på hyllorna så det skulle lukta gott när man skulle använda dem. 
Nu är sista tvätten nerpackad. Vinden har blåst bort all fukt och likaså allt damm i min hjärna. I alla fall för idag. En trivsam nostalgi-dag går mot sitt slut och jag njuter av min semester. Idag behövde jag inte ens laga lunch, det gjorde stuggrannen åt oss alla. Nu hänger bara några täcken kvar i torkrummet, de kan vi hämta senare. Glad tvättdag på er alla läsare! 







vsterbottenskullan.blogg.se

Börjar med att skriva om lite tankar och händelser som dyker upp i min hjärna och som jag vill dela med mig av. .

RSS 2.0