Ändrade planer

Om förändringar tycker jag inte. Inte heller om ändrade planer. Särskilt inte plötsliga sådana och de som är utanför min kontroll. Ju äldre jag blir, ju svårare får jag att inte få panik när något sådant inträffar. Den sista tiden har det varit gott om sådant, vilket prövat både mitt och sambons tålamod. Vi har trots det lyckats hålla sams i flera veckor nu, bara det är ett stort framsteg.😘
 
Vår plan inför sambons semester har varit att han ska åka till sin släkt i Norrbotten nästa vecka. Jag skulle samtidigt åka till min familj i Dalarna. Sambon och hans bror har en stuga tillsammans som alltid behöver omvårdnad sommartid. Då brukar jag för det mesta stanna hemma för jag vill helst aldrig lämna mitt paradis sommartid, och de har fullt upp med renoveringar och släktingar. Samt en mycket dålig säng för tung kvinna med dålig rygg. Prioriterar min gamla pappa före sambons släkt nu, även om det vore trevligt att träffa även dem. 
 
Min pappa har börjat tycka att det var länge sedan jag kom och hälsade på honom. Jag har ju inte varit dit sen i julas, och han har inte fått ta emot några andra besök heller pga corona. Vet nu att boendet ordnat att man kan träffas utomhus med ett plastskynke, och reserestriktionerna inom Sverige har hävts så då känns det viktigt att ta mig dit, även om mina barn med familjer och en stor del av barnbarnen kommer hit senare i sommar. Åker jag dit så får jag även träffa min nästansyster och mitt barnbarnsbarn, viktiga personer som jag nog inte skulle få träffa förrän till jul annars. 
 Sommaren kom hit med väldig fart och knappt hade häggen blommat över så slog syrenerna ut. Något att glädjas över, antalet mygg och knott kunde gärna minimeras så man kunde vara utomhus och njuta. Är det inte för varmt och soligt, och då är det bräms och getingar i farten, finns det otaliga mängder av småfän som bits hela tiden i skuggan. Myggdödare och myggmedel används hela tiden, men att vistas i skuggan är ändå att acceptera att man blir uppäten. Vilket jag inte gör, även hunden är insprayad med myggmedel då hon gärna ligger i skuggan ute och njuter.
 
Det första bakslaget som inträffade var att ett par av mina vänner från hembygden som plaerade att komma hit några dagar under en resa till norra Sverige. Då kom coronautbrottet i Gällivare, vilket gjorde att de ställde in resan. Förståeligt men tråkigt. Jag får träffa dem om jag tar mig ner till mellansverige, blir bra det med. 
 
Jag har ju en längre tid haft stora problem med min ena axel. Nu började även den andra värka och jag beställde tid hos fysioterapeut i tisdags för att se vad som kunde göras. Eftersom det var så varmt ute provade jag och hunden dagen innan att bada. Det var inte riktigt badbart än, nu har ju kallt sjövatten aldrig stoppat mig förr, men med ålderns rätt insåg jag att det fick räcka med ett snabbt dopp. Kommer upp på land och det knäppte till i ryggen. Jag har alltså fått ryggskott, något som jag inte haft tidigare, även om jag haft ont på de flesta delar i kroppen förr. Värk i hela ooperarade benet och sockerdricka från knäet ner till foten. Att gå var inte att tänka på, inte heller att röra sig upprätt. Fysioterapeuten fick mer att jobba med än planerat. På vägen till sjukan upptäckte jag att AC-n på bilen inte fungerade, trots att den fått kylvätska ifylld i sig för någon vecka sedan. Nu kändes det som att en resa var helt utanför mina möjligheter, det är långt nog att köra ändå, med 2 armar, ett ben, en halv rygg och en bil ur funktion insåg även den mest envisa näsetbon att det inte var genomförbart. 
 Efter inköp av en större fläkt blev sovrummet mer möjligt att sova i. Nu var det bara värken som höll mig vaken. I går morse fick jag nog och ringde sjukan och upplyste om att nu fick de lov att skriva ut muskelavslappnande medicin och bättre värktabletter. De har ju vägrat i flera år att ge mig något annat än alvedon pga tidigare magproblem.
 
Plätsligt händer det! Efter att fått prata med en distriktsläkare i telefon som läste fysioterapeutens journalanteckningar fick jag plötsligt både muskelavslappnande och inflammationsdämpande medicin utskrivet OCH ett löfte om att läkaren skulle be fysioterapeuten att göra några fler undersökningar inför fortsatt planering med min dåliga nacke, som troligen är grunden till axelbesvären. Jag fick lova att ta extra magmedicin och höra av mig om magen skulle börja krångla. Jag var överlycklig över att äntligen fått prata med en "förnuftig" läkare. Redan idag började det kännas mindre ont i de krampande musklerna i benet. 
 
Idag hade jag återbesök hos fysioterapeuten. Jag kan inte nog säga hur glad jag är att just han kommit till oss här i inlandet. Hoppas verkligen han kommer att stanna på vår lilla sjukstuga. Efter 45 minuters behandling som absolut gjorde fruktansvärt ont men var precis vad lite olika delar av min kropp behövde så är jag lite bättre i de flesta delarna. Visserligen är fortfarande benet avdomnat, men det har slutat kännas som knivstick i det och armarna går att röra lite grann uppåt, även om de fortfarande gör ont så är det hanterbart. 
Så nu börjar jag få lite hopp om att kanske komma iväg på min resa ändå. Jag ska på 2 behandlingar till nästa vecka och nu när jag även fått rätt medicin så tror fysioterapeuten att jag ska få mig i hjälpligt skick. Blir jag av med mer av smärtan så kanske jag även orkar vara uppe och komma igång med träningen igen. Just nu ska jag ta det lugnt och bara göra en liten övning för att få loss låsningen i ryggen. Bilen har fått tid för reparation på fredag och behöver de inte beställa delar till den så kan jag komma iväg på lördag eller söndag, en halv vecka senare än planerat. Om kroppen godkänner det förstås. jag skulle kunna åka utan AC i bilen, men vill inte utsätta hunden för det i den här värmen. 
 
Sambon får med sig sin son med hund, förutom sin bror, på sin resa och kommer även att ha nära till sin dotter så de får träffas och rå om varandra. Är glad för hans skull och nöjd att jag och fröken Järntass inte behöver trängas och komma överens med andra. Med det sista menade jag hundarna, inte människorna. Det är 2 snälla hundar, så det skulle nog inte blivit några problem. 
 
Nu är jag bara tacksam för att allt äntligen verkar gå åt rätt håll, trots att jag nog kommer att hålla mig ifrån bad i kall sjö! Även myggen blir färre om någon vecka.
 
 
 
 

vsterbottenskullan.blogg.se

Börjar med att skriva om lite tankar och händelser som dyker upp i min hjärna och som jag vill dela med mig av. .

RSS 2.0