Adventstid

Nu har vi tänt första ljuset i advent i vår nya ljusstake. Förnyelse av julprydnader är mer min sambos avdelning, själv brukar jag sätta upp samma saker på samma plats. Eftersom jag blivit glömskare med åren så hamnar de inte där de brukar alltid numera. Kan även finna mig i att mycket ligger kvar i jullådorna och att alla dukar inte är framme. Julbelysningarna är tända sedan länge de också. Stora förändringar i mina levnadsvanor, men ganska skönt ändå.Nu får barnen sköta julandet och jag får med ålderns rätt inte göra något alls om jag inte vill! Men jag har faktiskt gjort julköttbullar, de ligger i frysen. 
 
Det är mycket som ändrat sig med åren, även på andra plan än julstök. De mycket märkliga svängningarna i Sveriges politik den sista tiden har gjort mig både arg och förvånad. Dessutom så känner jag inte igen mig själv som irriterar mig på att politiker inte kan samsas. Förr hade jag drivit mina åsikter så långt som möjligt och inte gett med mig en mm. Nu tycker jag istället att de borde kunna kompromissa mer. Jag har bestämt mig för att skylla kaoset i politiken på centerpartiet som jag verkligen tycker borde ha röstat ja på "rätt" budget. Nåja, till slut fick vi ju en kvinnlig statsminnister, hoppas att hon får en chans att leda landet utan alltför mycket problem och att nästa val ger en tydligare majoritet för regeringen och mindre inflytande för högervindar i samhället. Att jag har hjärtat till vänster i politiken, och ingen förståelse för brun-blåa äsikter, vet nog de flesta som känner mig. 
 Nu är det ca 30 gr kallt ute och vintern har tagit ett hårt grepp om oss här i norr. I denna kyla har plötsligt de högsta elpriserna på många år drabbat oss. Det bruikar faktiskt vara kallt på vintrarna i Norrland, och älvar fryser väl varje år, så jag känner mig tveksam till förklaringarna som ges till elprisökningen. Jag skulle gnälla änu mer över elpriset och kylan om jag inte till min egen stora förvåning tagit ett beslut om att binda elpriset för någon månad sen, Det hade varit en tillfällig höjning redan då och min elräkning blev plötsligt mer än 1000 kr dyrare än brukligt. För att slippa fler sådana chocker så satte jag mig framför datorn och tecknade ett nytt elavtal på 3 år! Sällan har jag varit så glad över ett beslut som jag troligen tagit i rätt tid också. Att ha fattat ett stort beslut på kort tid är väldigt ovanligt för mig och jag är nog fortfarande i chock över det också. Betydligt vanligare är att jag är för sent ute när jag väl lyckas bestämma mig för något. 
 Trots kylan, eller kanske pga kylan, är det underbart vackert ute.Hunden vill iinte vara ute när det är så kallt, vilket jag har full förståelse för.. Men inte så stor förståelse så att hon får göra sina behov inomhus, vilket hon försöker övertala mig till. Det blir en snabb sväng utomhus nedanför trappan, en sväng att skälla på fåglarna och äta lite fågelfrön, samt ibland en tur till carporten där det går bra att bajsa enligt henne. Vi försöker sysselsätta henne med lite grisdragning och övriga inomhusnöjen istället, och vid temp varmare än -25 gr tar vi en sväng till stugan med frispringning hem. Blir det mildare så får vi ta fram sparken igen. Hon är inte riktigt på bra humör, vet inte om det beror på kylan eller att hon har löpt. Det sista brukar hon inte ha några problem med, och jag hoppas verkligen att hon inte har planer på att bli skendräktig som hennes föregångare, "Primadonnan" blev med jämna mellanrum. Valpar, särskilt inte osynliga, är inte välkomna i mitt hus. 
 I fredags ville sambon ha "blöta", dvs dopp i gryta, som här innebär tunnbröd doppat i skinkbuljong och julskinka. Fanns en färdigkokt miniskinka att köpa på affären, och färdigt skinkspad! Så denna fuskvariant av julmat intogs som ett firande av adventstidens intåg. Kan nog lätt bli en ny tradition. 
 
Senaste annonsirritationerna är att jag får reklam för en "motionscykel anpassad för äldre" och om en formande trosa som känns som om den "rakat bort" 10 kg från mannekängen. Nog för att jag kanske är både gammal och tjock, men det behöver väl inte reklamen påminna mig om. Sen har jag nog hellre kvar mitt fläsk än att RAKA bort det, låter väldigt obehagligt. Senaste bh-reklamen upplyste mig om att det vore den perfekta julklappen till min älskare. Vare sig de menade min sambo eller någon okänd älskare så skulle jag aldrig komma på idén att förära den en bh. Inte heller skulle jag uppskatta om min "älskare" skulle uppskatta en bh i julklapp. Fast jag har beställt en ny dörrmatta till min sambo i julklapp. Däremd inte menat något som kan tolkas som någon form av pik. Den är också ett resultat av FB-reklamen, man kunde beställa en matta med "välkommen till" hundens namn och bild på hundras. 
 
Nu ska jag sluta svamla för den här gången. Har nyss haft ett långt samtal med min pappa, som trodde sig ha en läkartid i morgon kl 11. Han ville att jag skulle komma och hämta honom i god tid innan. Efter att ha förklarat att jag absolut inte skulle komma och skjutsa honom för jag bor 75 mil bort, kollat med personalen att han inte skulle någonstans, upplyst om att man inte behöver åka till doktorn om man bor på åldersdomshem (ja, jag vet att det inte heter så längre men kom inte på rätt ord) utan att doktorn kommer vb samt att eventuella prov tas av sköterska på plats, lyckades jag få honom att tro på att han inte skulle behöva åka, även fast det stod fredag på hans kallelse. Det är torsdag i morgon, avslutade jag med, du kan se på skidskytte på tv  istället för att fara till lasarettet. Det tyckte han var en bra ide. Jag ska göra detsamma, tillsammans med fröken Järntass som inte är det minsta sportintresserad men gärna blir kliad i soffan. 
 
 

vsterbottenskullan.blogg.se

Börjar med att skriva om lite tankar och händelser som dyker upp i min hjärna och som jag vill dela med mig av. .

RSS 2.0